De Groep heeft deze gereedschappen gegeven als een start voor de eerste fase van ons werk als Lichtwerkers in de derde dimensie. De Wegen tot Zelfbekrachtiging seminars zijn opgebouwd rond deze gereedschappen en elk seminar is een op zichzelf staande ervaring.

Het Zwaard is het Zwaard van de Waarheid, het Zwaard van Michaël. Het helpt ons in de kracht van onze eigen waarheid te stappen. Het wordt gebruikt om onze intentie te bekrachtigen om onze eigen Hemel op Aarde te creëren.

De Scepter is de Scepter van Zelf Liefde en wordt gebruikt om onszelf lief te hebben en daardoor de giften te ontvangen die we zullen gebruiken om onze Hemel op Aarde te creëren.

De Ganzenpen is de Ganzenpen van Her-innering en wordt gebruikt om de energie van Spirit hier op Aarde te gronden. Het wordt gebruikt om ons Plan B te schrijven als een bewuste stap in onze passie.

Deze gereedschappen werden als een set van drie gegeven als illustratie voor de gereedschappen van de derde dimensie. Wanneer ze samen worden gebruikt brengen zij het creëren van Thuis aan deze kant van de sluier opgang. Dit maakt het mogelijk dat de mensheid in de volgende fase van de evolutie stapt. Deze fase in de evolutie, vertegenwoordigd door de Roos, symboliseert het ontluiken van de mensheid.

Inmiddels zijn de symbolische gereedschappen niet meer nodig omdat we alles in onszelf kunnen vinden. Steve reist dan ook niet meer met deze gereedschappen rond en de seminars die rond de gereedschappen gegeven werden zijn vervangen door nieuwe hedendaagse seminars die inspelen op de nieuwe tijd.